Kristaller & dess uppkomstFör att en kristall eller mineral ska bildas krävs det att den har fått växa fritt under ideala förhållanden. Kristaller bildas djupt ner i jordens inre och det tar ofta mycket lång tid för en kristall att skapas, ibland tusentals eller miljontals år. Flytande magma rör sin inne i jordens kärna, vilket egentligen är flytande mineral. När magman av olika anledningar rör sig uppåt mot jordens yta svalnar den, och olika kristaller kan bildas beroende på hur snabbt temperaturen sjunker. För att en kristall då skall kunna växa fritt behöver den något slags hålrum, vilket bildas av bland annat rörelser i jordens inre. Med tiden färdas kristallen upp mot jordens yta och olika faktorer avgör då vad det blir för slags kristall. Bland annat tid, sammansättning, tryck & temperatur. Ju långsammare magman svalnar desto större blir kristallerna. Kristaller som fått växa ifred har platta och väldefinierade sidor, utifrån det mönster som dess kemiska sammansättning har. Fyndigheter med kristaller hittas ofta i berg eller i flodbankar, där de har hamnat genom att ha tagit sig upp mot jordens yta under en mycket lång tid, i takt med att bergen skapats. De kan också komma upp till ytan genom vulkanutbrott.

Om förhållandena ändras på vägen upp mot ytan kan en annan typ av kristall börja växa på den första kristallen, för att sedan ändras igen om förhållandena återigen ändras. Detta har hänt då en kristall har ingjutningar i sig, såsom Fantomkvarts. På samma sätt kan en kristall finnas inuti en annan kristall, vilket är fallet för exempelvis Rutilkvarts. Vid rätt temperatur och tryck kan även en befintlig kristall omformas till en annan typ av kristall. De flesta kristaller bildas på en fast massa i form av mineral och fortsätter växa där, men vissa kristaller kan också bildas inuti en gasbubbla genom att magma har blivit inkapslat där. Även vatten bidrar till bildandet av olika kristaller, då det tar med sig olika mineral på sin väg ner genom jorden. Vatten kan också bidra till att en kemisk reaktion sker då det möter vissa ämnen, och kan bland annat lösa upp mineral och kristaller och få med sig dem till hålrum och sprickor där de bildar nya kristaller. Vatten kan exempelvis lösa upp och föra med sig koppar, vilket kan ge upphov till bland annat kristallerna Malakit och Azurit.


Egenskaper & dess kraft
En del menar att mineral har som uppgift att balansera jordens energiflöden och elektromagnetiska fält, och att mineral i form av kristaller kan påverka oss på samma sätt. Då kristaller har en symmetrisk och regelbunden uppbyggnad sänder de också ut en stabil och balanserande vibration, vilket då skall kunna påverka oss på olika sätt. Dess vibrationer sägs stärka våra motsvarande vibrationer som vi har i vårt energifält, då ett resonansfält bildas mellan kristallen och den som är i dess närhet. En del menar att detta kan påverka vårt nervsystem och därmed också vår hjärnas biokemiska processer, vilket slutligen ger en påverkan på oss fysiskt och känslomässigt. Kristallens energier kan användas där de behövs, och kristaller kan därför verka helande för problem som vi kanske inte ens är medvetna om att vi har. Kristallernas påverkan har också med deras färg att göra, då även färger är vibrationer som kan påverka oss på olika sätt. Kristallens färg påverkar motsvarande färg i vårt chakrasystem, och balanserar chakrat genom sin stabila och harmoniserande energi. En del menar att kristallerna har fått sin kraft genom de enorma energier som har skapat dem, bland annat då magman står för moder jords starka och helande kraft.

Månadssten & stjärntecken
Månadsstenen kommer från den ursprungliga zodiakstenen, som står för zodiakens tolv stjärntecken. Det finns stenar som symboliserar både stjärntecken samt årets tolv månader och det sägs att den som bär ett smycke med den sten som matchar ens stjärntecken eller födelsemånad tilldelas lycka. En månadssten är en pupulär och uppskattad personlig gåva till så väl dop som födelsedag och kan vara allt från en trumlad sten till ett halssmycke.
Januari Granat & Rosenkvarts
FebruariAmetist & Onyx
MarsAkvamarin & Röd Jaspis
AprilBergskristall & Diamant
MajSmaragd & Agat
JuniMånsten & Pärla 
JuliRubin & Karneol
AugustiPeridot & Aventurin
SeptemberSafir & Lapis Lazuli
OktoberOpal & Turmalin
NovemberCitrin & Turkos
DecemberBlå Topas & TanzanitTrumlade stenar
En trumlad sten är en lite ojämnt rundslipad sten. De bearbetas av grovhuggna bitar i en maskin som kallas trumlare. Till slut poleras de trumlade stenarna så att de glänser vilket verkligen tar fram mineralets färger och mönster. De flesta trumlade stenar har skapats från kristaller, men kan också vara gjorda av just stenar och inte kristaller, såsom exempelvis Lapis lazuli som räknas som en sten. Trumlade stenar kan också vara gjorda av andra material än kristall och sten, vilket är fallet med exempelvis bärnsten som egentligen är förstenad kåda. 

Ädelsten samt halvädelsten
En ädelsten är en kristall som anses ha en vacker, ofta klar färg, och som gärna också är svåråtkomlig eller ovanlig vilket höjer dess värde. En ädelsten används ofta i smycken och till dekoration, och slipas och poleras noga för att bland annat få en vacker glans. Diamant, Safir, Smaragd och Rubin tillhör de klassiska ädelstenarna. Förr använde man ordet halvädelsten för de kristaller som ej räknades in som de allra dyrbaraste ädelstenarna, så som t.ex. Diamant & Smaragd. Idag finns det kristaller inom gruppen halvädelsten som är mer ovanliga, svåråtkomliga eller till högre kvalité o pris än exempelvis en Smaragd, vilket gör att denna indelning egentligen är lite missvisande. Uttrycket halvädelsten är helt enkelt förelagt och missvisande.

Äkta eller falsk Citrin?
Först kan vi börja med att förklara att ordet Citrin betyder uppvärmd Ametist. Alla Citriner är i grunden upphettade, helt naturliga Ametistkristaller, antingen av jorden eller av människan. Och en Ametist i sin tur är ursprungligen klar kvarts som under sin tid nere i jorden utsatts av diverse mineral mm. o där fått sin naturliga lila färg. När en Ametist blir till en Citrin går den genom en värmeprocess i jorden i väldigt väldigt många år. Den får då en jämn ljus blek gul/rökig färg. Till skillnad från en Citrin uppvärmd av människor i en påskyndad process, efterliknad den i naturen, då den får en mer bränd färg som om den vore bärnstensfärgad. När man går in på dess kraft & egenskaper är det den desamma oavsett tillvägagångssätt för uppvärmning. Det är möjligen en aningen starkare vibration för de Citriner upphettade av människan, men det kan vara att föredra då det får igång energierna mer. Naturligt upphettad Citrin är lite mer mjuka i sin energi. Slutsumman är att det är fel att kalla det för en falsk Citrin då det fortfarande är en äkta kristall, från samma grundkristall, Ametist. Men det är skillnad på både kvalité och färg m.m. på de Citriner som uppkommit naturligt & de som framställts av människan. Vi säljer båda dessa varianter av Citrin i vår butik och anger de Citriner som är äkta i dess information. Vi har valt att inte använda oss av ordet bränd Ametist då en Citrin ursprungligen alltid är en Ametist. Vi skriver istället att Citrinen i fråga är upphettad av människan. Det finns inget rätt eller fel kring vad du bör eller inte bör köpa. Det väljer du helt själv!

Färgade & behandlade kristaller
Det finns mycket vi människor kan göra med kristaller för att ändra dess utseende. Men är det rätt eller fel? Vissa tycker att man inte skall förändra kristaller & stenar. Men om man tar t.ex. Agat, som ofta färgas för att stärka dess karaktäriska band/linjer så är detta en gammal tradition som man gjorde förr, och gör fortfarande. En Ametistgeodgrotta tillfixas med betong runt för att kunna stå stabilt och hanteras utan att spricka, vilket i sin tur gör att vi kan ha dessa som helt fantastiska inredningsdetaljer för hem & verksamheter. Rubiner värmebehandlas ofta för att få fram dess djupa röda färg till vackra guldsmycken. De allra flesta Citriner vi säljer är upphettade av människan. Någon enstaka modell är naturligt upphettad ur jorden - men vi anger det om så är fallet i beskrivningen. Aqua Aura är en kristall som värmebehandlas. Egentligen är det ursprungligen klar kvarts, d.v.s. Bergskristall, som ångas i höga temperaturer med äkta guld. Av denna process får den sin klara blå färg. Således en dyrare sten på grund av guldet, men omgjord av människan. Något som tyvärr förekommer är dock försäljare med kristaller med denna "skimmer effekt" som de marknadsför som Aqua Aura eller Angel Aura, men som egentligen inte är gjord med den äkta processen med äkta guld. Processen med äkta guld tränger in i kristallen & går inte att ta bort, medan kristaller som bara får ytbehandling med detta skimmer kan lossna/färgas av/nötas bort. Det är mycket vi människor kan göra med kristallerna för att ändra dess utseende. Det gäller bara att veta vad man betalar för så att man inte blir lurad att köpa något man tror är något annat. Och bara gå efter sitt eget smak och tycke, för vad man tycker om - det är helt och hållet en smaksak! Man kan avsky t.ex. färgade kristaller eller älska dom! De kristaller vi säljer som är färgade är i princip bara av olika sorters Agat. T.ex. många Agatskivor & ljuslyktor är färgade och då är vi tydliga med att påtala detta i beskrivningen. I övriga fall så är alla våra kristaller äkta och ej behandlade på något sätt om du inte kan hitta information om detta i beskrivningen av produkten.Kvalité, benämningen A, AA, AAA m.m.
Man kan benämna kristaller & dess kvalité med A-kvalité, AA-kvalité, B-kvalité osv. Vad som räknas som sämre kvalité är inte bara att en kristall kan vara i sämre skick utan att den kanske har en ljusare färg än vad som anses "rätt". Vi kan ibland köpa in en del kristaller med en sämre färg än originalet "bör ha" för att kunna variera oss i priser. För att ge ett exempel har vi Akvamarin trumlade i mycket fin kvalité med klar blå färg. Men vi har även en så kallad B-kvalité tillgänglig med svagare färg, mer grumlig nästan lite grönaktig. Också fina, men billigare! När det gäller Ametist anses den bästa kvalitén vara de riktigt, riktigt mörka lila. Men vi har både ljusa samt mörka Ametister i vår butik. Det är en smaksak och en fråga om vilket pris man är intresserad av att handla för. Sedan när man köper in kristaller så kan det alltid ske saker så som att en kristall går sönder, får nagg, skador vid flytt på lagret m.m. vilket gör att vi ibland kan sälja ut kristaller till ett lågt pris ur 2:a sortering från vårat sortiment för att ge alla kristaller en andra chans! 

Ursprungsländer & priser
Våra kristaller & smycken kommer från många olika länder. Vi har god kontakt med våra leverantörer, utan diverse mellanhänder, och kan därmed garantera att ingen av våra produkter utvinns på ett felaktigt sätt. Priset avgörs utefter kvalité och arbete, färg, lyster, tillgång m.m. Det kan vara olika ursprung så som Spanien, Mexico, Brasilien, Uruguay, Bali, Ryssland, Australien, Kina, Marocko & Madagaskar. Vi skriver inte alltid ut ursprung då det kan variera på alla olika sorters kristall, men undrar du något särskilt är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi svarar mer än gärna på dina funderingar!