Akvamarin

Akvamarin - på engelska Aquamarine - härstammar ur släktet beryll, vilket är ett slags mineral. Efter Smaragd är Akvamarin den mest kända ur denna mineralgrupp. En mycket hård sten, ca. 7.5-8 på Mohs hårdhetsskala. Det är en ljusblå eller lite blågrön sten med jämn färg. På grund av de varierande järnnivåerna så skiljer sig färgen från sten till sten. Akvamarin kan hittas i t.ex. Brasilien, Pakistan samt Sydafrikanska länder, exempelvis Zimbabwe. Namnet Akvamarin kommer ifrån "aqua" som betyder vatten samt "mare" som betyder hav. På latin betyder betyder Akvamarin just "havsvatten". Den största Akvamarin som någonsin hittats vägde 110 kilo, den hittades år 1910 i Brasilien. Stenen var historiskt sjömännens lyckosten som de bar med sig när de seglade över haven.

Akvamarin är en sten som sägs stå för bland annat lycka, mod, vänskap, kreativitet och harmoni. Sägs skydda vid resor över vattnet & ge tur i vänskap & relationer. En sten för den som vill ha en nystart i livet. Sägs hjälpa dig att uttrycka dig & komma till tals. Följ din egen sanning, lyssna till dig själv och förstå dina egna känslor och stärk kommunikation med dig själv.

Stjärntecken: Fiskarna
Månadssten: Mars
Chakra: Halschakrat
Element: Vatten
Ledord: Mod, lugn, klarhet, harmoni, kreativitet. Akvamarin är en symbol för vänskap och lojalitet.

Efter 25 år som gifta kallas bröllopsdagen för silverbröllop och bröllopsdagen efter 50 år kallats guldbröllop.. och Akvamarin är symbolen för det 59:e året som gifta!