Skötselråd & användning



Det finns ett antal kristallsorter som inte tål vatten. Vissa sorter kan rent av vara giftiga. Vi rekommenderar inte heller någon att göra kristallvatten (som man skall dricka) där du placerar din kristall direkt i vattenglaset då alla kristaller kan ha spår av andra mineraler. Det finns speciella flaskor där kristallen inte kommer i direktkontakt med vattnet. Direkt sol är inte heller bra för kristaller att utsättas för konstant då de med tiden kan blekna av solens starka strålar. Vissa sorter kan till o med spricka. För dig som använder kristaller vid bland annat meditation o likn. kan du använda kallt rinnande vatten, rökelse eller fullmånens ljus för att ladda dina kristaller. Här nedan finner du emer ingående lista över vilka kristaller du skall undvika vissa metoder med. 

En stor del av våra smycken, kristallhängen & smyckesdelar tillverkas för hand och därmed är ingen kreation exakt det andra likt. Smycken gjorda av naturmaterial så som kristaller kan variera i form & utseende.  Alla produkter är tillverkade med olika material. Bland annat äkta 925 sterling silver och i guld/silverplätering. Alla produkter är blyfria samt nickelgodkända. Vi har ett par tips för att dina pläterade smycken ska hålla sig fina längre! Om du följer och tar hänsyn till dessa skötselråd så fördröjer du den naturliga slitningen markant. Undvik saker så som att diska, duscha, bada, sola och träna med dina pläterade smycken då de är känsliga för vatten och svett. Om du använder parfym och hårspray, ta på dig det innan du tar på dig dina smycken (låt det torka in). Annars kan de missfärgas och tappa sin lyster. Sov ej med dina smycken och ha dem ej liggande i fuktiga miljöer så som t.ex. badrum. Smycken i äkta 925 sterling silver tål inte klor så undvik att ha dina smycken på vid poolbesöken! Putsa dina smycken med en putsduk avsedd för att putsa silver och silverpläterad metall och använd silverdip för att rengöra smyckena. Var dock försiktig när du rengör smycken med pärlor, ädelstenar och strass-stenar så att du inte dippar denna del av smycket. Då det kan resultera i att de faller av.

Att rengöra kristaller med vatten
Med tiden samlar kristaller på sig smuts & damm. Det räcker gott och väl att rengöra dom med ljummet vatten och ev. mild tvål. Dock skall detta undvikas på alla kristaller i form av kluster. Detta på grund av att de då kan förstöras. Vill du tvätta ett kluster kan du använda en fuktig trasa lite försiktigt över kristallspetsarna men inte på dess botten. De kristaller du ej kan rengöra med vatten är bland annat Selenit, Lapis Lazuli, Malakit, Labradorit, Magnesit, Moldavit, Opal, Pyrit, Sodalit, Sugilit, Aragonit, Celestit, Kalcit, Fluorit och Hematit. De blir då fläckiga, kan lösas upp och förstöras. Bland annat Malakit släpper dessutom ifrån sig giftiga ämnen vid kontakt med vatten (överlag alla gröna stenar = giftiga i kontakt med vatten). Därmed är det dock inte så pass giftigt att du ska vara rädd för att hålla din Malakit i handen vid t.ex. meditation, men undvik att lägga den i ditt dricksglas.



Ladda & programmera kristaller
De finns dom som dras till kristaller av dess utseende och det faktum att de skapats av vår moder jord. Som en fantastisk detalj i hemmets atmosfär med en fin symbolik. Men det finns även dom som dras till kristaller på grund av en mer spirituell användning vid t.ex.meditation och ritualer. Du behöver då rena och ladda dina kristaller vilket kan göras i rinnande kallt vatten, med rökelse, av solens strålar eller vid fullmåne. Det du skall tänka på är bland annat vissa kristallers känslighet för vatten som vi skrivit om i stycket ovanför. Men du kan även tänka på att de flesta kristaller hellre skall laddas vid månljus än solljus för att inte riskera att de bleknar eller spricker (spricka gäller främst Opal). Vid fullmånen är det en ypperlig tidpunkt att rena & sedan ladda upp dina kristaller. Du kan ha de liggande i ett fönster om du inte vill ha dom utomhus (fukt).

Röken från Salvia o Palo Santo tar bort negativ och tung energi. Tänd din t.ex. salviabunt och rör med cirklande rörelser i rummet och över dina kristaller. Du kan med denna metod rena både ditt hem och dina kristaller.

Det finns kristaller som bör renas oftare, gärna efter varje användning. Dessa är bland annat Shungit, Obsidian, Turmalin och Fluorit.  Däremot sägs det att bl.a. Selenit, Citrin, Hematit och Kyanit inte behöver renas då de ej drar till sig negativa energier. 

Att programmera en kristall går till på följande vis: Alla kristaller har olika egenskaper så du kan därför välja en kristall som matchar med det mål du vill uppnå. T.ex. vill du varva ner och minska stress kan du med fördel välja Ametist. När du sätter en intention så fungerar detta som en magnet och kommer dra åt sig & hjälpa dig att uppnå det du vill. Håll i din kristall. Ta några djupa andetag. Ladda din kristall med dina intentioner. 

Det rekommenderas att du alltid skall börja med att rena dina kristaller du köpt när du fått hem dom. Det kan vara andra som hållit i den kristall du köpt innan dig och deras energier kan därmed vara kvar. Om du har ett smycke med kristall som du skall rena, använd då hellre t.ex. Salvia än vatten. Du kan ladda dina kristaller i eller på ett kluster av kvarts då dessa är självrenande. Exempel på kluster är Ametist, Citrin, Rökkvarts eller Bergskristall. Det går även utmärkt att ladda dina kristaller på en Selenitplatta eller Agatskiva då dessa fungerar som en laddningsstation.

Chakra & de sju färgerna
Chakra betyder ursprungligen hjul. Chakra härstammar från Indiens yoga, healing & meditation. Man kan beskriva chakra som ett energiflöde som kopplar samman kropp & sinne. Olika händelser kan påverka hur vi mår och sätta oss ur balans. Genom att använda sig av kristaller för chakra så kan man påverka rotationen i hjulen, för att skapa balans igen. Kroppen har 7 stycken olika chakra. Det finns kristaller & färger som symboliserar dessa olika chakra. Genom att lägga en sten vid ett speciellt chakra kan du lösa upp blockeringar, balansera och läka energier. Du kan använda dig av kristaller för bl.a. chakrabalansering, meditation och för avslappning. Det är aldrig en ersättning för läkarvård men ett utmärkt sätt att slappna av och komma i kontakt med ditt inre.
Solens strålar kan ibland ge ljusskiftningar i regnbågens alla färger. På samma sätt återspeglar de sju chakra dessa färger. 

Kronchakrat 
Högst upp på huvudet
Färg: Lila
Sten förslag: Ametist, Labradorit, Vit Kalcit, Chaorit, Andekvarts, Rosenkvarts 

Pannchakrat 
Mitt på pannan 
Färg: Blå
Sten förslag: Lapis lazuli, Sodalit, Celestit 

Halschakrat 
Halsen 
Färg: Ljusblå
Sten förslag: Akvamarin, Blå Bandagat, Turkos, Angelit, Blå Fluorit

Hjärtchakra 
Mitt på bröstkorgen
Färg: Grön 
Sten förslag: Malakit, Grön Aventurin, Grön Kalcit, Krysokolla 

Solar plexuschakra 
Mellan navel & bröstbenet
Färg: Gul 
Sten förslag: Citrin, Gul Kalcit, Bärnsten, Tigeröga 

Navelchakrat 
Under naveln
Färg: Orange 
Sten förslag: Karneol, Orange Kalcit, Månsten 

Rotchakrat 
Svanskotan
Färg: Röd 
Sten: Granat, Röd Jaspis, Svart Obsidian, Rökkvarts, Svart turmalin, Snöflingeobsidian

Silver & guldplätering
Plätering är när man täcker ytan på en metall med ett tunt lager av en annan, ädlare, metall. Det betyder att ett smycke med silverplätering har ett tunt lager av äkta sterling silver ovanpå. Likaså guldpläterat, då är det alltså ett lager av äkta guld på smycket. Man för ner smycket, som är gjort i tex koppar eller mässing, tillsammans med en bit silver i en lösning som innehåller joner. Genom att sen applicera elektrisk ström löses silvret upp och bildar en yta på objektet. Dock är detta lager tunt, vilket man kan se på prisskillnaden mellan silversmycken och silverpläterade smycken. Det kan bland annat även innebära att en person som är mycket känslig kan ha svårt att använda sig av detta material. 

Äkta silver 925
Silver är en ädelmetall som är hårdare än guld. Den har en vacker lyster med klar vit färg. Silversmycken har ofta en stämpel som anger mängden silver som smycket innehåller. Det finns silver med 83% silverhalt, vilket kallas Verksilver 830. Detta är den lägsta gränsen för att det skall få kallas för äkta silver i Sverige. Det vanligaste är Sterling silver 925, som har en silverhalt på 92,5%. Detta betyder att det är 925 delar silver och 75 delar koppar av totalt 1000 delar legering. Sterlingsilver är ett väldigt bra smyckesmaterial som är lätt att arbeta med. Dock kräver även silver underhållning då silver oxiderar.(blir mörkt & fult) Detta sker av syre & svavel. Det är enkelt att rengöra silver, men blir silvret skadat av att tex. haft gummiband runt sig, så är det mycket svårt att få bort beläggningen då gummiband innehåller en väldigt hög halt av svavel.

Titan & stål
Titan och stål är material som är allergivänliga, hårda och tåliga. Det har blivit ett material som ökar i popularitet för varje år. Det finns människor som har svårt att använda äkta silver, och då är dessa material toppen! Enda nackdelen med dessa material är att färdiga smycken är väldigt svåra att ändra på, speciellt ringar. Så det gäller att välja rätt storlek från början. 

Alloy & Tibetsilver
Alloy är en metallegering som bland annat används i armbandsur och i vissa smyckesdelar. Tibetsilver är en omtyckt legering med goda egenskaper för smycketillverkning. Idag finns tibetsilver som tillverkas under kontrollerade former. Innehållet i legeringen kan variera. Historiskt sett tillverkade munkarna i Tibet tibetsilver som en legering av koppar och silver. Idag är tibetsilver vanligtvis en legering av zink, koppar, tenn (och ibland även stål) och silver 250/1000.

Vitguld & rodinering
Vitguld tillverkas genom att man blandar finguld, silver, koppar och palladium. Alla smycken av vitguld är oftast pläterade med rodium, som tillhör gruppen platinametaller. Ytbehandlingen kallas rodinering och det görs på samma sätt som till exempel plätering med silver. Ytan som man får med rodineringen av vitguldet har en ren vit färg - till skillnad från själva vitguldet som har en lite mörkare och gråaktigare färgton. Man brukar rekommendera att man skall plätera om sina smycken efter en tid. Eftersom detta är en ytbehandling slits den vita färgtonen bort med tiden, speciellt från ringar. Slitaget av rodiumytan beror dels på ringens design men även användandet. Används ringen på tex. gymmet, i trädgården och i städning, desto mer och desto snabbare slits rodiumytan. Men - vitguldsprodukterna slits inte lättare än normala guldprodukter. Slitaget syns bara bättre på vitguld, för att den vita rodiumytan försvinner och färgskillnaden mellan den och vitguldets riktiga färg är så pass synlig. Gula guldet får bara skråmor på ytan till följd av användningen, dvs. ringens färg ändras inte. 
Rodinering är då silver beläggs med ett ytskikt av rodium genom en elektrolytisk process. Rodineringen görs bland annat för att silvret i smycket inte skall oxidera, dvs. bli mörkt & missfärgat. Även utseendet påverkas av rodineringen då silver får ett utseende som liknar vitguld. Rodinerat silver är mycket trevligt att ha som smycken.